Κείμενο: Άγγελος Ρέντουλας
Τα φασόλια έβρασαν, το ίδιο και τα καρότα και τα σέλινα, όμως η φασολάδα έμεινε με πολύ ζουμί, ενώ μας αρέσει χυλωμένη, πηχτή. Τι κάνουμε; Επ’ ουδενί λόγω δεν συνεχίζουμε να βράζουμε τα στερεά υλικά (φασόλια, καρότα, σέλινα και ό,τι άλλο έχουμε βάλει) γιατί θα διαλυθούν. Μπορούμε, όμως, να τα σουρώσουμε και να βράσουμε το ζουμί ώστε να μειωθεί όσο χρειάζεται για να δέσει η σούπα μας. Ένας άλλος, πιο απλός τρόπος είναι ο εξής: παίρνουμε 1-2 κουτάλες από το φαγητό (στερεά υλικά μαζί με ζουμί) και τα πολτοποιούμε στο μούλτι καλά. Αδειάζουμε τον πολτό αυτό στην κατσαρόλα και βάζουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις. Έτσι η εθνική μας σούπα θα είναι όσο πρέπει χυλωμένη.