Κείμενο: Βαγγελιώ Χρηστίδου
Καινούρια λάδια και ελιές, πρωτότυπες παρασκευές ελιάς και άλλα πολλά ενδιαφέροντα μάθαμε και δοκιμάσαμε στην Gourmet Olive Exhibition που έγινε στη Θεσσαλονίκη.
Σε έναν όμορφο χώρο στα Παλιά Σφαγεία, το εντυπωσιακό Lab’Αttoir, έγινε προ ολίγων ημερών η Gourmet Olive Exhibition & Delicacies, η πρώτη gourmet έκθεση ελαιολάδου και ελιάς στη Θεσσαλονίκη και μοναδική στο είδος της στη χώρα. Με 55 συνολικά εκθέτες από όλη την Ελλάδα και πάνω από 2.000 επισκέπτες, η έκθεση αποτέλεσε πεδίο συζητήσεων, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, μαγειρικής και γευστικών δοκιμών, αλλά κι εκπαίδευσης του κόσμου στη γευσιγνωσία του ελαιολάδου, χάρη σε σεμινάρια που παρέδωσαν διακεκριμένοι σύμβουλοι και γευσιγνώστες επί τρεις ημέρες. Κι έληξε με τα βραβεία κοινού, που απέδωσαν σε πέντε συμμετέχοντες, μία επιπλέον αναγνώριση για το προϊόν τους.
Μπαίνοντας, δεν το μετάνιωνες. Ο χώρος που επέλεξαν οι διοργανωτές της να στήσουν το νέο τους project, το περιβάλλον, οι πάγκοι των εκθετών και ο τρόπος που είχαν τοποθετηθεί, απέπνεαν μία αύρα κοσμοπολίτικη. Όλα πήγαν ρολόι. Μόνη τροχοπέδη ήταν η έντονη βροχή που κράτησε όλο το Σάββατο.
Κάτω από τον ψηλό τριγωνικό θόλο του Lab’Attoir, τα έβρισκες όλα. Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από κάθε γωνιά της χώρας, κάποια πικάντικα, άλλα ελαφρά και γλυκόπιοτα, σχεδόν κάθε ποικιλία ελιάς στην απλή της μορφή ή εμπλουτισμένη με βότανα και μπαχαρικά, προϊόντα του ελαιολάδου και της ελιάς και λιχουδιές μαγειρεμένες με αυτά.
Πιο συγκεκριμένα; Ελιές με brandy και ξύσμα πορτοκαλιού, ελιές με μέλι και μουστάρδα Dijon ή με ginger, κόλιανδρο και δυόσμο, γεμιστές με κρέμα φέτας και τρουφέλαιο, με chilly ή ούζο. Πάστες ελιάς με λιαστή τομάτα, μαϊντανό, βότανα ήή ελληνικό καφέ (!), ελιές Καλαμών, βολιώτικες, μαύρη Σταφίδα Χαλκιδικής, «πιπερόμελο» με πιπεριά Φλωρίνης που θύμιζε τσίλι, χειροποίητα αλείμματα με βάση το ελαιόλαδο, κρέμες μπαλσάμικου με μέλι ή φρούτα, εξαιρετικές σοκολατένιες τρούφες με ελαιόλαδο πασπαλισμένες με σπόρους, κουραμπιέδες, χειροποίητα ζυμαρικά με γεύσεις. Στα παραπροϊόντα, σαπούνια και κεριά με βάση το ελαιόλαδο, με διαφορετικές essences.
Στα ελαιόλαδα, ήταν εύκολο να χάσει το μέτρημα κανείς. Έβρισκες από ελαιόλαδο με βρώσιμα φύλλα χρυσού - που ήταν κι αυτό που απέσπασε το Βραβείο Κοινού για την Καινοτομία, στο τέλος του τριημέρου – μέχρι λάδια με βότανα, λάδια από Χαλκιδική, Λέσβο, Μεσσηνία, Βόλο και Κρήτη, λάδια με διαφορετικές οξύτητες, από παραγωγούς πρόθυμους να μιλήσουν για τη δουλειά τους στο κοινό. Πολλές ήταν οι όμορφα σχεδιασμένες συσκευασίες και ετικέτες.
Καινοτομία το bar ελαιολάδου. Εκεί δοκιμάσαμε πολλά από τα προϊόντα αλλά και μάθαμε όλα τα «μυστικά» της γευσιγνωσίας ελαιολάδου, αλλά και τους ιδανικούς τρόπους φύλαξής του, από τους ειδικούς του είδους που είχαν τον ρόλο του bar tender - εκπαιδευτή. Την ώρα που κάθισα στο bar, ο κ. Οδυσσέας Βλαχάβας, Πιστοποιημένος Γευσιγνώστης ελαιολάδου, «σέρβιρε» ελαιόλαδα ελαττωματικά, κλασικά, αλλά και χαμηλής, μεσαίας και υψηλής έντασης, ώστε το κοινό να καταλάβει τις διαφορές. Κανονική εκπαίδευση στην αγορά καλού ελαιολάδου.
Οι παράλληλες δράσεις
Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, «έτρεχαν» και τα σεμινάρια και οι μαγειρικές επιδείξεις, από κορυφαίους του χώρου της της γαστρονομίας. Είχαν προηγηθεί ομιλίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για το κρασί, του αντιδημάρχου Διεθνών Σχέσεων και Τουρισμού Σπύρου Πέγκα για τη γαστρονομική και τουριστική ατζέντα της Θεσσαλονίκης, ημερίδα με θέμα την προστιθέμενη αξία του ελληνικού ελαιολάδου με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη, ομιλίες για τις Ορθές Πρακτικές και για τη σημασία των φαινολών στην προστασία της υγείας, κ.ά. Ενδιαφέρον και το σεμινάριο για τα κριτήρια επιλογής ελαιολάδων με εισηγητή το Γευσιγνώστη και Σύμβουλο Ποιότητας Ελαιολάδου Βασίλη Φραντζολά, αλλά και η παρουσίαση του «παντρέματος» ελιάς και κακάο, από τη chocolatier Μίνα Αποστολίδη που εργάζεται στις Βρυξέλλες.
Τα Βραβεία Κοινού
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα Βραβεία Κοινού, το απόγευμα της Κυριακής, σε μία τελετή που συντόνισε η κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου, υπεύθυνη για τις Δημόσιες Σχέσεις της διοργάνωσης. Απονεμήθηκαν πέντε διαφορετικά βραβεία: Καλύτερου Ελαιολάδου στο Ελαιόλαδο Makara της Makara Grove, Καλύτερης Ελιάς στην Ελιά ουζομεζέ της Imperial Olive, Καλύτερου Delicatessen στους κουραμπιέδες με ελληνικό καφέ της Petit Grecs, Καινοτόμου προϊόντος στην Gold Elawon της Elawon και Καλύτερης συσκευασίας στο Proton Olive Oil της Proton.
Όλοι οι βραβευθέντες θα μπορούν να τοποθετήσουν πιλοτικά, για ένα εξάμηνο, τα βραβευμένα προϊόντα τους στα ράφια των εταιριών «All Greek Delicatessen» στο Ηνωμένο Βασίλειο, «Yoleni's Mediterranean Food & Taste» (παγκόσμιο ηλεκτρονικό κατάστημα) και «Sporus» (κατάστημα υγιεινής διατροφής, delicatessen και προϊόντων περιποίησης στην Πάρο), εταιρείες που εκπροσωπούν τρεις βασικούς πυλώνες πωλήσεων και ενδιαφέροντος των προϊόντων της έκθεσης: εξαγωγές, παγκόσμιο ηλεκτρονικό εμπόριο και τουρισμός.
Ελπίζουμε ότι η Gourmet Olive Exhibition δεν θα σταματήσει εδώ και θα καθιερωθεί ως ένας νέος γαστρονομικός θεσμός. Φάνηκε σε κάθε τομέα το κοινό όραμα και η αγάπη των εμπνευστών της για τη γαστρονομία. «Ήταν αυτό που περιμέναμε, σκεπτόμενοι ρεαλιστικά», δήλωσε στον «Γ» η κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου. «Μας περιόρισε λίγο ο καιρός, αλλά η διοργάνωση πήγε πάρα πολύ καλά, η έκθεσή μας είχε ποιότητα και εκθέτες πάνω από το αναμενόμενο νούμερο. Την αγκάλιασαν από την αρχή προσωπικότητες του πολιτισμού και της γαστρονομίας, που είδαν κάτι διαφορετικό, το πίστεψαν και το στήριξαν. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, τόσο από τις ομιλίες, όσο και από τα σχόλια που εισπράξαμε από κοινό και εκθέτες, αφού μας έδειξαν εμπιστοσύνη και μας ζήτησαν να επαναλαμβάνουμε την έκθεση δύο φορές το χρόνο, ακόμη και στο εξωτερικό. Ευχαριστούμε πολύ, όλους όσους μας στήριξαν».
Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε
- Το Premium Green έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της E-La-Won (www.olivelawon.com).
- Το Pure Gold, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας της Elainos (www.elainos.gr).
- Το πρωτοεμφανιζόμενο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Makara της Makara Grove από τη Λέσβο (www.makara.gr).
- Τις ελιές Καλαμών του Κτήματος Ελαιών από το Βόλο (Μάγδα Μαρτίνου
- Βαμβακά, τηλ. 6975907494).
- Τις πράσινες γεμιστές ελιές της Ellion από τη Χαλκιδική, με πάστα φέτας και τρουφέλαιο. Επίσης, την πάστα ελιάς της ίδια εταιρείας, με τζίντζερ, κόλιανδρο και δυόσμο (www.oliveoil-ellion.gr)
*Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.gourmetoliveexhibition.com. Επικοινωνία: info@gourmetolivexhibition.com.