Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός
Το 2000 ο Παναγιώτης Παπανικολάου, με το πτυχίο των Οικονομικών φρέσκο στο χέρι, αποφάσισε να επιστρέψει στη Σαμοθράκη και να θέσει ξανά σε λειτουργία το μικρό τυροκομείο του παππού του. Το εκσυγχρόνισε και μαθητεύοντας πλάι σε μάστορες τυροκόμους, σήμερα παράγει προϊόντα που γοητεύουν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Απόδειξη ότι το βράδυ της Δευτέρας, φορώντας τα καλά του, ανέβαινε στη σκηνή του Μουσείου Μπενάκη για να παραλάβει το βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων στα Βραβεία Ποιότητας 2013 του «Γαστρονόμου». «Σας ευχαριστώ πολύ. Εχω ένα μικρό τυροκομείο, τόσο μικρό που απορώ πώς με ξετρυπώσατε». Τα γέλια και τα χειροκροτήματα διέλυσαν την αμηχανία του. «Δύο εκκλήσεις μόνο. Στον κόσμο να αγαπούν τα ελληνικά προϊόντα και στους πολιτικούς να τα βοηθούν».
Ηταν και ο μεστός λόγος ένα από τα νήματα που ένωναν τους διακριθέντες της φετινής διοργάνωσης, που μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής, επενδύοντας και αναδεικνύοντας «ήδη από την εποχή που το lifestyle ήταν ακόμα στις δόξες του» την έξοχη πρώτη ύλη, όπως είπε στο καλωσόρισμα ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής» Σωκράτης Τσιχλιάς. Ανθρωποι απλοί, της γης, της παραγωγής, μίλησαν από καρδιάς, συναρπάζοντας και συγκινώντας. Οπως ο Νίκος Μάζης, o αρτοποιός από τη Σπάρτη, που κατάφερε να κλείσει το bake off του διπλανού σούπερ μάρκετ. «Μεγάλωσα μέσα στον φούρνο. Αυτές τις μυρωδιές προσπάθησα να μεταφέρω μέσα από τα προϊόντα μου. Εύχομαι ο φούρνος της γειτονιάς να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικό ψωμί στη ελληνική οικογένεια», είπε παραλαμβάνοντας το Βραβείο Καταστήματος.
Τις γυναίκες της Ελλάδας και του κόσμου, επέλεξε να ευχαριστήσει ο Παναγιώτης Σαϊτανούδης, ιδρυτής της κοινότητας «Πελίτι» που έχει διασώσει χιλιάδες γηγενείς σπόρους και στον οποίο απονεμήθηκε το Τιμητικό Βραβείο: «Aυτές καλλιεργούσαν τους κήπους, κρατούσαν τους σπόρους, αυτές επιλέγουν τι θα βάλουν στην κατσαρόλα». Δύσκολα κράτησε τα δάκρυά του ο Νίκος Τσατσαρωνάκης της βιομηχανίας κρίθινου παξιμαδιού «Το Μάννα», μιλώντας για τα παιδιά του (Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης): «Λένε ότι η πρώτη γενιά φτιάχνει, η δεύτερη τα διατηρεί, η τρίτη τα τρώει. Εγώ μπορώ να πω ότι τα παιδιά μου όχι μόνο το διατηρούν, αλλά το μεγαλώνουν κάθε μέρα». Στην εγγονή του αφιέρωσε το Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου ο Μανώλης Βασιλάκης, που διατηρεί πρότυπο ελαιοτριβείο στη Νεάπολη Μιραμβέλλου Κρήτης. «Της εύχομαι να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειάς μας, που από τον προπάππου μου, το Βασιλομανώλη, 160 χρόνια πριν, ασχολείται με την παραγωγή ελαιολάδου».
Το Βραβείο «Αλέξανδρος Γιώτης» δόθηκε στο Τυροκομείο Ζαγόρι από την Ηπειρο, πατρίδα του πρόωρα χαμένου δημοσιογράφου, συνεργάτη του «Γαστρονόμου». Το Βραβείο Βιοκαλλιέργειας, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών που επεξεργάζεται την ελιά με τον ελληνικό φυσικό τρόπο, χωρίς καυστική σόδα, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά της συστατικά. Βραβείο και στο εξαιρετικό Κασέρι Ξάνθης που έγινε ΠΟΠ χάρη στις προσπάθειες του τυροκόμου Δημήτρη Χατζηιωαννίδη. Διάκριση και για την εμβληματική εταιρεία Κύκνος που «παρά την απουσία της Πολιτείας εδώ και 100 χρόνια» έχει κερδίσει μόνιμη θέση στο ελληνικό τραπέζι. Βραβείο Καινοτομίας για τους ιδρυτές της «Μανιτάρια Δίρφυς», Εξαγωγών στην «Αγροβίμ» της Καλαμάτας, Ποτού στη μικροζυθοποιία Septem.
Προσήλωση στην πρώτη ύλη, στην ποιότητα, αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, τα υλικά των ελληνικών success stories. «Δεν υπερτιμολογούν, δεν διαφημίζονται επιθετικά, ανταγωνίζονται μεγαθήρια και βγαίνουν κερδισμένοι» όπως είπε η κ. Καλλιόπη Πατέρα, υπεύθυνη συντάκτις του «Γαστρονόμου» για τα Βραβεία. Για ανθρώπους που στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις «μας δείχνουν τον δρόμο της άξιας Ελλάδας» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης παρουσιάζοντας το βραβείο Εξαγωγών.
Μάθετε περισσότερα για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν.
Τιμητικό Βραβείο
Στον Παναγιώτη Σαϊνατούδη της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», που την τελευταία δεκαετία έχει διασώσει και διανείμει πάνω από 2.000 ντόπιες ποικιλίες φυτών.
Ο «φύλακας της βιοποικιλότητας»
Βραβείο Αλέξανδρος Γιώτης
Στην εταιρεία «Ζαγόρι» των Αντώνη Ντούμα και Χρήστου Μπούτσικου, για το «Βασιλοτύρι», ένα αλοιφώδες τυρί.
Μια μοναδική συνταγή
Βραβείο Βιοκαλλιέργειας
Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών, για τις ελιές του, που ωριμάζουν σε φυσική άρμη και τις οποίες εξάγει σε όλη την Ευρώπη.
Ελιά, πιο ωφέλιµη και από το ελαιόλαδο
Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου
Στον Μανώλη Βασιλάκη για το εξαιρετικό ελαιόλαδο «Κτήμα Βασιλάκη».
Το κρητικό ελαιόλαδο στα καλύτερά του
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων
Στον Παναγιώτη Παπανικολάου της εταιρείας «Τυροκομείο Σαμοθράκης» για τη γραβιέρα του.
Το μοναδικό τυροκομείο σε ένα κτηνοτροφικό νησί
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων
Στον Δημήτρη Χατζηιωαννίδη για το ξεχωριστό του «Κασέρι Ξάνθης».
Κασέρι από κασέρι διαφέρει
Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Καταναλώσεως
Στην εταιρεία «Κύκνος», η οποία κρατάει σταθερά την πρωτιά της αγοράς με τον εξαίσιο πελτέ της.
Οι κόκκινες κονσέρβες που αγαπάµε
Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Καταναλώσεως
Στον Νίκο Τσατσαρωνάκη για τα κρίθινα παξιμάδια «Το Μάννα».
Κρίθινο παξιμάδι, αληθινό μάννα
Βραβείο Καινοτομίας
Στους Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη της εταιρείας «Μανιτάρια Δίρφυς» για την καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής μανιταριών, που έχουν κερδίσει διεθνή σεβασμό και αναγνώριση.
Βιοτεχνολογία και μεράκι
Βραβείο Εξαγωγών
Στους Τζένη και Δημήτρη Γυφτέα της εταιρείας «Αγροβίμ Α.Ε.». Το ελαιόλαδό τους, η «Ιλιάδα», είναι το πρώτο ελληνικό λάδι στην αγγλική αγορά.
Το πανταχού παρόν μεσσηνιακό ελαιόλαδο
Βραβείο Καταστήματος
Στον Νίκο Μάζη για το φούρνο «Αρτονοστιμιές Μάζη» με το μοναδικό του ψωμί.
Ψωμί μόνο από ελληνικό αλεύρι
Βραβείο Ποτού
Στους Σοφοκλή και Γιώργο Παναγιώτου της ελληνικής μικροζυθοποιίας «Septem».
7 γεύσεις, μία μπίρα