Κείμενο: Αλεξάνδρα Ανθίδου
Η Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκ των διοργανωτών της έκθεσης μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από το 3ήμερο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.
1. Χρειαζόμαστε ακόμα εντατικά μαθήματα για το ελαιόλαδο. Δεν θα ξεχάσω, πριν μερικά χρόνια, όταν ένας γνωστός Ιταλός γευσιγνώστης από τον χώρο του κρασιού σε μια συζήτησή μας μου έλεγε με τον πλέον φυσιολογικό τρόπο πως χρησιμοποιούσαν στο σπίτι του 16 διαφορετικά είδη ελαιολάδου, το καθένα για ξεχωριστή χρήση, και άλλαξα άρον άρον τη συζήτηση, εντυπωσιασμένη μεν, ντροπιασμένη δε, διότι το ένα και μοναδικό ελαιόλαδο που είχα στο σπίτι μου ήταν επιλογή από προσφορά σε super market, άγευστο και αδιάφορο, το οποίο μάλιστα άρχισε να ταγγίζει μέσα στον 15κιλο ντενεκέ του και κάπου στη μέση το πέταξα. Πλέον στο σπίτι μου διαθέτω, όχι ακόμη 16, αλλά τουλάχιστον 8 διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, άλλο για μαγειρική, δυο-τρία για διαφορετικά είδη σαλάτας και σάλτσες, για ψητά κρέατα, όσπρια και φυσικά για «βουτιές». Αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχω «ολοκληρώσει» την εκπαίδευση... Στη «Gourmet Olive & Delicacies Exhibition», στήσαμε ένα ολόκληρο πλήρως εξοπλισμένο bar για μικρά σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδων και ελιών από τους πλέον ειδικούς στον χώρο, το οποίο αποτέλεσε το κεντρικό σημείο της έκθεσης με τις συνεχόμενες γευσιγνωσίες για το κοινό.
2. O συνδυασμός είναι που μετράει. Στην έκθεση στρώθηκαν θεματικές τράπεζες γευσιγνωσίας με προϊόντα γαστρονομίας όλων των ειδών που παρουσίασαν στο κοινό ξεχωριστές προσωπικότητες από το χώρο της γεύσης και της δημοσιογραφίας. Απολαύσαμε το κάθε προϊόν ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά με άλλα προϊόντα. Και εδώ φυσικά το ελαιόλαδο είχε τον δικό του ρόλο, μαζί με ελιές, μέλια, μαρμελάδες, chutneys, βότανα και μυρωδικά, μανιτάρια και φύλλα περέκ, τυριά και πάστες, σοκολάτες και κουραμπιέδες, κάθε λογής τυποποιημένο προϊόν.
3. Το ελαιόλαδο πάει με σοκολάτα και ανανά. Γνωρίσαμε για τη χρήση του ελαιόλαδου στην κουζίνα μας. Γνωστοί chef μαγείρεψαν με βάση το ελαιόλαδο από σάλτσες μέχρι μυδοπίλαφο ενώ στις συνταγές επιδορπίου του Στέλιου Παρλιάρου μάθαμε πως αναμειγνύεται με τη σοκολάτα και τον ανανά.
4. Πάει και με αλκοόλ! Το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε για παρασκευή cocktail με αλκοόλ, όταν φτιάξαμε με τον bartender Αναστάση Βιζυηνό το signature cocktail της Gourmet, αλλά και σε παρασκευή καλλυντικών με βρώσιμα υλικά όπου το δοκιμάσαμε σε μάσκα προσώπου με σοκολάτα και πορτοκάλι.
5. Στη Ροδόπη ξέρουν από καλό ελαιόλαδο. Μάθαμε για την ποικιλία Μαρωνίτικη που καλλιεργείται αποκλειστικά στη Μαρώνεια, στους πρόποδες του Ισμάρου στη Ροδόπη, όταν γνωρίσαμε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Maron», αφιλτράριστο, με την παρουσία πολλών φαινολών και τη δική του ξεχωριστή φιλοσοφία στο packaging, σε ειδική συσκευασία από αλουμίνιο, πλήρως επαναχρησιμοποιούμενη και ανακυκλώσιμη, κατάλληλη για χρήση σε τρόφιμα και για ταξίδι.
6. Χαμηλή οξύτητα, ανώτερη γεύση. Γνωρίσαμε το «0.2 Platinum» της Terra Creta, ένα ανώτερης ποιοτικής κατηγορίας ελαιόλαδο, με εξαιρετικά χαμηλή οξύτητα 0,2%, από την ποικιλία Κορωνέικη, από την περιοχή Κολυμβαρίου στην Κρήτη.
7. Το ελαιόλαδο γίνεται σφαίρα. Γευτήκαμε το ελαιόλαδο σφαιροποιημένο ως προϊόν μοριακής γαστρονομίας σε πέρλες ελαιολάδου σε τρεις διαφορετικές γεύσεις, με θυμάρι, λεμόνι και τσίλι της εταιρείας «Ευ Γαία» από τις Σέρρες που μάλιστα παράγει και μαύρες πέρλες βαλσάμικου.
8. Οι μαθητές τολμούν και καινοτομούν. Συγκινηθήκαμε στις δύο παρουσιάσεις της ομάδας μαθητών από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, για την «τεχνική της υδροπονίας» που αφορά καλλιέργεια οπωρικών πάνω από ενυδρείο όπου εν προκειμένω τα λαχανικά παίρνουν τα συστατικά που χρειάζονται από το περιεχόμενο του ενυδρείου, και την «αφυδατωμένη φέτα», ένα καινοτόμο προϊόν πλήρως αφυδατωμένου τυριού τύπου φέτας το οποίο επαναφέρει τη γεύση και τα ωφέλιμα στοιχεία του όταν έρθει σε επαφή με υγρό στοιχείο όπως πχ το ελαιόλαδο σε μια χωριάτικη σαλάτα.
Επιπλέον:
- Στην έκθεση παρουσιάστηκε η σειρά πρoϊόντων σύκων της «Kumilio» από την Κύμη Αιολίδας στην Εύβοια: εκτός από αποξηραμένο σύκο και γλυκό του κουταλιού -απλά ασυναγώνιστο-, φτιάχνουν μπάρες σύκου και ρετσέλι με σιρόπι σύκου
- Εντυπωσιαστήκαμε από τα βαζάκια με σαλιγκάρια εκτροφής της κρητικής εταιρείας «Arodama», μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο και μυρωδικά και σε συνδυασμούς γεύσεων με δενδρολίβανο και σταφίδες ή σκόρδο και κρασί, προτάσεις που άρεσαν ιδιαίτερα στους Θεσσαλονικείς, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, μαρμελάδες με ευφάνταστους συνδυασμούς γεύσεων, μέλι και τσικουδιά. -ενθουσιαστήκαμε με τα βιολογικά και vegan μπισκότα της «Οικοπάλ» από τα Τρίκαλα, χωρίς αβγά, βούτυρο, γάλα και ζάχαρη, σε εφτά διαφορετικούς συνδυασμούς γεύσεων.
- Μας άρεσε η νέα πρόταση chutney της «Chef Stories» με παντζάρι, κουρκουμά και κάρυ
- Μας άρεσε και η νέα σειρά από σοκολάτες «Αγαπητός» χωρίς ζάχαρη
- Αφουγκραστήκαμε μια καινούργια τάση που γίνεται πλέον αισθητή και έχει να κάνει με το μέλι, γεγονός που διαπιστώσαμε από τα υψηλής ποιότητας μέλια που συμμετείχαν στην έκθεση καθώς και την ανταπόκριση του κοινού
- Απολαύσαμε τις λιχουδιές της Μυρσίνης Λαμπράκη στο τραπέζι με τα δικά της προϊόντα «Mama Creta», τα μπισκότα με χαρούπι και τα γλυκά του κουταλιού
- Δοκιμάσαμε όλων των ειδών τις ελιές, από τις θρούμπες Θάσου «Βελουιτίνος» μέχρι τις πράσινες Χαλκιδικής «Ellion» γεμιστές με φέτα και τρούφα
- Θαυμάσαμε τις ποδιές, τις πιάστρες και όλες τις δημιουργίες δια χειρός Ελένης Ψυχούλη στα «Idi Prikos» αλλά και την καμαρώσαμε όταν την «πιάσαμε» να πλέκει κάποια νέα της δημιουργία
- Είδαμε φίλους και γνωστό gourmet κόσμο από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, κάναμε τα ψώνια μας και μείναμε με τη βεβαιότητα πως ακόμη ένα λιθαράκι προστέθηκε στην πλάστιγγα από την πλευρά της υπηρεσίας σε ότι μπορεί να αφορά τη γαστρονομική προσέγγιση.