Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤη συνταγή μάς έδωσε η Ίριδα-Ανάφη Ιγνατίου, η οποία σπουδάζει ζαχαροπλαστική. Είναι μια συνταγή που έχει βρει σε ξένο περιοδικό αλλά έχει προσαρμόσει στα γούστα της. «Είναι κρεμώδες και πιο βελούδινο από το κλασικό τσίζκεϊκ», σημειώνει, «με μια σκούρα, καφετί επιφάνεια. Στους επαγγελματικούς φούρνους κανονικά παίρνει εντελώς μαύρο χρώμα, αλλά στο σπίτι δεν είναι εύκολο να το πετύχουμε αυτό χωρίς να το κάψουμε». Επίσης, μας προτείνει να το σερβίρουμε με φρέσκα μύρτιλα, αν βρούμε. «Είναι ένα γλυκό ιδανικό για τον απογευματινό καφέ», μας λέει.
Υλικά
900 γρ. τυρί κρέμα
1 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
6 αυγά μεγάλου μεγέθους
500 ml (2. κούπες) κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1/3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο βούτυρο, για το άλειμμα της φόρμας
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στη λειτουργία του αέρα.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με αποσπώμενα τοιχώματα, διαμέτρου 25 εκ., και το ντύνουμε με δύο μεγάλα στρογγυλά φύλλα αντικολλητικό χαρτί, οι άκρες των οποίων πρέπει να εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού προς τα πάνω, γιατί το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά στο ψήσιμο.
Στο μίξερ χτυπάμε με το φτερό το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και το μείγμα να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και συνεχίζουμε προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και κοσκινίζουμε το αλεύρι στο μείγμα που ετοιμάσαμε. Χτυπάμε τα υλικά για άλλα 10 δευτερόλεπτα ή μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και το ψήνουμε για 1 ώρα (ή λίγο παραπάνω), στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να φουσκώσει καλά και να πάρει σκούρο καφέ χρώμα η επιφάνειά του.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το τσίζκεϊκ να κρυώσει και να ξεφουσκώσει και ανοίγουμε με προσοχή τη φόρμα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρουμε.