Εύκολα ελαφριά χοιρινά κεμπάπ, για να απολαύσετε με τη παρέα σας.
Υλικά
1 κιλό χοιρινός κιμάς *
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ή θρούμπι ξερό, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού (ή όσο σας αρέσει) κύμινο, σε σκόνη
1 σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
1 αυγό, προτιμάμε βιολογικό
ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
8 πίτες για σουβλάκι ή μικρές αραβικές πίτες, ελαφρώς λαδωμένες και ψημένες στο γκριλ, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά
8 μικρές ντομάτες, σε λεπτές φέτες
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι
Μυστικά
* Για το χοιρινό κιμά, ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ετοιμάσει μείγμα κατά 3/4 από σπάλα και κατά 1/4 από λαιμό, που είναι λιπαρός και δίνει ζουμερό κιμά - επίσης ζητάμε να μας τον αλέσει 2 φορές.
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι, το κύμινο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το αυγό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ ή τη λεκάνη με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν τα αρώματα και παράλληλα να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται εύκολα.
Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε 8 μεγάλους κεφτέδες.
Στη συνέχεια τους πλάθουμε με τις παλάμες μας για να γίνουν μακρόστενοι, στο κλασικό σχήμα του κεμπάπ, γύρω από μεταλλικά κατά προτίμηση σουβλάκια.
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε τα σουβλάκια εκεί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 8 - 10 λεπτά συνολικά στη δεύτερη σκάλα από πάνω, γυρίζοντάς τα τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Στο χρόνο αυτό και σε δυνατό γκριλ, τα κεμπάπ γίνονται πολύ ρόδινα και τραγανά εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό παραμένουν αρκετά ζουμερά.
Σερβίρισμα
Μοιράζουμε τις πίτες στα πιάτα.
Σε κάθε πίτα μοιράζουμε φέτες ντομάτας, κρεμμύδι και μαϊντανό και πασπαλίζουμε με αλάτι (κατά προτίμηση ανθό αλατιού).
Βάζουμε από ένα κεμπάπ σε κάθε πίτα και σερβίρουμε.