Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια spicy «μαρμελάδα» ιδανική για ψητά κρέατα ή φρυγανισμένο ψωμί.
Υλικά
- 1½ κιλό κόκκινα κρεμμύδια
- 1/2 κιλό πράσα και φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο το άσπρο μέρος)
- 1½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
- 700 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη (ή μισή-μισή με άσπρη)
- 1/2 λίτρο λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 λίτρο καλό κρασόξιδο
- 1 μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας (πολύ γεμάτες) φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο τσίλι (προαιρετικά)ω
Διαδικασία
Κόβουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε φετάκια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνουμε για 1 ώρα και μετά τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη και, όταν κοχλάσει το μείγμα, χαμηλώνουμε το μάτι στο μέτριο για να σιγοβράσει. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 50 λεπτά, μέχρι να μελώσει και να μην έχει περιττά υγρά. Ανακατεύουμε κάθε τόσο με ξύλινη κουτάλα, για να μην «τσικνώσει», μην αρπάξει.
Οταν είναι έτοιμο, το αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα και ζεσταμένα βάζα. Κλείνουμε σφιχτά το καπάκι και τα αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, χωρίς να τα μετακινήσουμε. Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μικρά βάζα (που χωρούν 1 φλιτζάνι νερό), οπότε θα γίνουν περίπου 7 - 8. Προσοχή: τα βάζα τα γεμίζουμε μέχρι το λαιμό.
Συμβουλές
Ψητά κρέατα και πουλερικά συνοδεύει αυτή η «μαρμελάδα». Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το καυτερό πιπέρι. Δοκιμάστε την πάνω σε ζεστό φρυγανισμένο ψωμί μαζί με δυνατά τυριά. Ιδανικός συνδυασμός από τα ελληνικά τυριά είναι η σφέλα.