Συνταγή: Ντίνα Νικολάου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΛίγο ξύσμα λεμονιού και κοκκινοπίπερο στο σερβίρισμα κι έτοιμο το φαγητό μας.
Υλικά
- 4 φιλέτα ή φέτες σολομού (περίπου 200 γρ. το καθένα)
- 4 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
- 4 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια (το καλοκαίρι)
- 2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια
- χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Για τη σάλτσα
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαΐντανό, χοντροκομμένα
- τα φύλλα από 1 ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με σπόρους
- 5 αντσούγιες διατηρημένες στο λάδι, καλά ξεπλυμένες
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- κόκκινο πιπέρι για πασπάλισμα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σάλτσα: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Αν κάνουμε την πολτοποίηση στο μούλτι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον. Νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο – το αλάτι με μέτρο καθώς οι αντσούγιες είναι αρκετά αλμυρές.
Μαρινάρισμα και ψήσιμο: Απλώνουμε τα κομμένα λαχανικά σ’ ένα ταψί που να τα χωράει σε μονή στρώση, τα περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Τα φουρνίζουμε για 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα βαθύ μπολ, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για όση ώρα ψήνονται τα λαχανικά. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, τραβάμε το ταψί και βάζουμε πάνω στα λαχανικά τα φιλέτα του σολομού με τη σάλτσα τους. Αλλάζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ψήνουμε για άλλα 5-7 λεπτά τα ψάρια από κάθε πλευρά, ώσπου να ψηθούν. Ξεφουρνίζουμε το φαγητό, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και το κοκκινοπίπερο και σερβίρουμε.