
Το δικό μας κόμφορτ ριζότο δεν είναι άλλο από ένα καλομελωμένο ριζότο με όλη τη γλύκα του πράσου και τη φρεσκάδα των μυρωδικών.
Υλικά
1.200 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος - το υπόλοιπο το διατηρούμε στο ψυγείο για να ετοιμάζουμε ζωμούς κ.α.)
350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 λίτρο νερό, ή σπιτικός ζωμός λαχανικών (αν έχουμε)
1/2 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι, κοπανισμένους
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, ξερό, καλά κοπανισμένο (ή 1 κουτ. σούπας φρέσκο, ψιλοκομμένο)
χυμός από 1 λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το πρασόρυζο, αρχικά ζεσταίνουμε τα 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε τα πράσα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαραθούν, ανακατεύοντας διαρκώς.
Ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μπαχάρι, το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθεί καλά.
Ρίχνουμε το νερό (ή τον ζωμό), ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 13 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και το ρύζι να φουσκώσει και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο, το λεμονοχυμό και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ωμό, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.