Υλικά
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2½ κιλά πράσα, κομμένα σε κομμάτια 5 εκ.
- 2 μέτριες σελινόριζες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
- 2 - 3 κλωνάρια σέλερι, χοντροκομμένα
- 2 μέτρια καρότα, σε λεπτές φέτες
- χυμός από 1 λεμόνι
- 250 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρ
Για το αυγολέμονο
- οι κρόκοι από 2 αυγά χυμός από 1½ λεμόνι
- 20 γρ. αλεύρι
- 50 ml κρέμα γάλακτος (προαιρετικά)
20 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε σε δυνατή φωτιά τα πράσα μαζί με 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού για περίπου 10 λεπτά. Τα σουρώνουμε (κρατάμε το υγρό) και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με τη σελινόριζα, τα καρότα, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε το ζωμό κότας, 250 ml aπό το υγρό που κρατήσαμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το σέλερι και βράζουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι.