Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 1½ κιλό πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές
- 6 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
- μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο στον ψιλό τρίφτη, κατά βούληση
- 1 φλιτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα (προτιμότερο πικάντικη), τριμμένη
- 1 φλιτζ. τσαγιού παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 + 1/4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό γάλα
- 5 αυγά, προτιμάμε βιολογικά, χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό σχεδόν να τις σκεπάζει και τις αφήνουμε να βράσουν. Αλατίζουμε στη διάρκεια του μαγειρέματος. Όταν μαλακώσουν, τις βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα και τις πολτοποιούμε με το πρες πουρέ ή τις περνάμε από το μύλο λαχανικών. Αποφεύγουμε το μπλέντερ, γιατί γίνεται ο πουρές κολλώδης.
Προσθέτουμε στον πουρέ το βούτυρο ή το ελαιόλαδο, το αλεύρι, τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε ζωηρά με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το γάλα και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο. Ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνουμε σταδιακά τα τυριά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Χτυπάμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ή σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα (όχι πολύ σφιχτή). Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στον πουρέ προσεκτικά για να μην ξεφουσκώσει. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο πυρέξ μεσαίου μεγέθους. Ψήνουμε γύρω στα 50 - 60 λεπτά, μέχρι να κάμει μια χρυσαφένια κρούστα. Σερβίρουμε αμέσως.