Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣτους περισσότερους πάγκους όπου πωλούνται σούπες προσφέρονται και αυτές οι πικάντικες φακές, οι οποίες σερβίρονται σε µπολ.
Υλικά
- 375 γρ. πράσινες φακές – µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε απλές φακές
- 2 µεγάλες ώριµες ντοµάτες, ξεσποριασµένες και τριµµένες
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κρεµµύδι ξερό, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
- 1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκοµµένη
- 2 κουτ. γλυκού πελτές ντοµάτας
- 3 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 3 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκοµµένα (αν δεν µας αρέσει, τον αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Καθαρίζουµε τις φακές και τις βάζουµε σε ένα µπολ. Τις πλένουµε αλλάζοντας κρύο νερό 2-3 φορές και στη συνέχεια τις στραγγίζουµε σε ένα σουρωτήρι. Τις ρίχνουµε σε µια µεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουµε 1 λίτρο νερό. Τις αφήνουµε να πάρουν βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και τις σιγοβράζουµε για 30 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά, προσθέτουµε το κρεµµύδι και σοτάρουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει. Προσθέτουµε το σκόρδο και τα µπαχαρικά και σοτάρουµε, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, για 2 λεπτά ή µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους. Προσθέτουµε την πιπεριά, την τριµµένη ντοµάτα και τον πελτέ, τον µαϊντανό, τον κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε) και 250 ml νερό, ανακατεύουµε καλά και προσθέτουµε τις ξαφρισµένες φακές. Αλατοπιπερώνουµε, µισοσκεπάζουµε και µαγειρεύουµε σε χαµηλή προς µέτρια φωτιά για άλλα 25-30 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν οι φακές. Τις σερβίρουµε ζεστές σε ατοµικά µπολ.