Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Jessica Morfis
Αποθήκευση για αργότεραΠέννες με καραβίδες και ντοματίνια, ένα πιάτο γεμάτο αρώματα που θυμίζει καλοκαίρι με την αλμυράδα της κάππαρης και των θαλασσινών.
Υλικά
500 γρ. πένες
600 γρ. καραβίδες (ή μεγάλες γαρίδες), καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια)
1 1⁄2 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ή δεντρολίβανο ξερό
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη χυμός+ξύσμα από 1 λεμόνι
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κουτ. σούπας κάππαρη
4 φρέσκα κρεμμύδια, σε ροδέλες
10 μεγάλα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
600 ml σπιτικός ζωμός ψαριού ή νερό
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τις πένες μόνο 3 λεπτά και τις στραγγίζουμε.
Στην ίδια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό ψαριού με τα κεφάλια των καραβίδων για 5-6 λεπτά. Σουρώνουμε σε ένα μπολ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις καραβίδες για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζουμε σε ένα σκεύος στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το σκόρδο και το φασκόμηλο για μισό λεπτό. Ρίχνουμε το κρασί, τον ζωμό και αλατοπίπερο και βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά.
Προσθέτουμε τις πένες και βράζουμε για άλλα 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
Προσθέτουμε τις καραβίδες και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.