
Κείμενο: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜπουτάκια κοτόπουλου ψημένα σε μπίρα, εκπληκτικό αποτέλεσμα, ζουμερά και με πλούσιο άρωμα.
Υλικά
24 κοπανάκια (μπουτάκια) κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα
120 ml ελαιόλαδο
1 1⁄2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
οι φλούδες από 1 μεγάλο πορτοκάλι, ακέρωτο (προτιμάμε βιολογικό)
660 ml ξανθιά μπίρα (2 κουτάκια)
10 μικρά κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και σε φυτώρια) ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Μαρινάδα
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τα κοπανάκια και ανακατεύουμε, για να «βραχούν» από τη μαρινάδα.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Αν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τα αφήσουμε μέχρι και 8 ώρες.
Ψήσιμο
Για να ψήσουμε τα μπουτάκια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C
Βάζουμε τα κοπανάκια σε μονή στρώση σε ένα μεγάλο ταψί.
Πετάμε τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα κοπανάκια με τη μαρινάδα (αν έχουμε βάλει φρέσκο θυμάρι, τακτοποιούμε τα κλωναράκια ανάμεσα στα κοπανάκια).
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδοκοκκινίσουν.
Τα βγάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πήξει και να μείνει σχεδόν η μισή.
Περιχύνουμε τα κοπανάκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και καροτοσαλάτα.