Για την 17η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η 1η συνταγή που προκρίθηκε είναι του Νικολάου Ανδρέου.
Υλικά
- 8 ώριμες ντομάτες, μετρίου μεγέθους
- 2 ώριμα ροδάκινα, μετρίου μεγέθους
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, το λευκό μέρος, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 1/2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Για τα κρουτόν
- 4 φέτες ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στη μέση και τις πιέζουμε με το χέρι ώστε να απομακρύνουμε τα πιο πολλά σπόρια. Πλένουμε τα ροδάκινα, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Πολτοποιούμε στο μούλτι σε 2-3 δόσεις τις ντομάτες, τα ροδάκινα, το κρεμμυδάκι και τα φύλλα μαϊντανού μέχρι η σούπα να αποκτήσει βελούδινη υφή. Βάζουμε τη σούπα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λευκό ξίδι και αλάτι κατά βούληση· ανακατεύουμε καλά. Αν η σούπα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σούπα στο ψυγείο να κρυώσει για 20΄.
Μέχρι να κρυώσει η σούπα ετοιμάζουμε τα κρουτόν. Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με το ελαιόλαδο και κόβουμε σε κύβους. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και απλώνουμε τα ψωμάκια. Ψήνουμε στους 200 °C στη λειτουργία του αέρα μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τη σούπα σε 4 μπολ. Πασπαλίζουμε τη σούπα με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι· γαρνίρουμε με κρουτόν και σερβίρουμε.