Συνταγή: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης
Αποθήκευση για αργότεραΤόσο απλή και τόσο μα τόσο νόστιμη, ό,τι πρέπει για τα φθινοπωρινά βράδια.
Υλικά
- 1/2 κιλό ξερά μπιζέλια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο
- χυμός λεμονιού όσος θέλετε
Διαδικασία
Βάζουμε τα μπιζέλια σε μπόλικο νερό να μουλιάσουν 10 - 12 ώρες. Μετά τα πλένουμε και τα βάζουμε να βράσουν με νερό να τα σκεπάζει 3 δάχτυλα και το κρεμμύδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χύτρα ταχύτητας. Όταν μαλακώσουν καλά τα μπιζέλια (στην κατσαρόλα θέλουν 1 ώρα περίπου), τα περνάμε μαζί με το ζουμί από το μπλέντερ* και αδειάζουμε την κρέμα στην κατσαρόλα που καλό είναι να την έχουμε καθαρίσει από κατάλοιπα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το λάδι και βράζουμε για λίγο τη σούπα ανακατεύοντας πού και πού για να μην κολλήσει. Όσο τη βράζουμε, πήζει. Την κάνουμε όσο πηχτή θέλουμε, αλλά είναι καλύτερη όταν έχει πυκνότητα σαν ζεσταμένο μέλι. Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε λίγο λεμόνι και αποσύρουμε.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με κεφαλογραβιέρα τριμμένη και -οπωσδήποτε- με λίγα κομματάκια ψωμιού που έχουμε αλατοπιπερώσει, ραντίσει με λάδι και ψήσει στον φούρνο.
Συμβουλή:
- Η πιο καλή εκδοχή αυτής της σούπας είναι να περάσουμε τα μπιζέλια από το σουρωτήρι- σήτα, πιέζοντας με την κουτάλα, οπότε όλα τα φλούδια μένουν στο σουρωτήρι και η σούπα είναι λεία και πιο ελαφριά.