Αυτή η βελουτέ σούπα με μοσχάρι, μανιτάρια και πατάτες είναι θρεπτική, ελαφριά και πάνω από όλα νόστιμη.
Υλικά
Για τη σούπα
2 λίτρα μοσχαρίσιος ζωμός
1 κιλό λευκά μανιτάρια, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, σε λεπτές φέτες
1 πατάτα, κομμένη κυδωνάτη
το λευκό και τρυφερό μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30 ml ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
4 - 5 λευκά μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
4 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σούπα
Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Προσθέτουμε την πατάτα, το ζωμό, το τζίντζερ, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή, αν δεν έχουμε, τη μεταφέρουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, σε δόσεις. Αν είναι πιο πηχτή από όσο μας αρέσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ανακατεύουμε και την ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά. Αν είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε λίγα από τα λαχανικά του ζωμού που έχουμε κρατήσει σε πιατέλα και συνεχίζουμε την πολτοποίηση, μέχρι να αποκτήσει την υφή που μας ικανοποιεί.
Σερβίρισμα
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα κομμένα μανιτάρια με το ελαιόλαδο για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα.
Στο κέντρο βάζουμε λίγο από το γιαούρτι, λίγες φέτες μανιτάρια και πασπαλίζουμε με άνηθο.
Συνοδεύουμε με το κρέας του ζωμού σε πιατέλα.