Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 400 γρ. πράσα, καθαρισµένα, σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 1 κουτ. σούπας θυµάρι φρέσκο, ψιλοκοµµένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, τριµµένο
- 1 κιλό πατάτες, κοµµένες σε φέτες (πάχους περίπου 1 εκ. )
- 350 γρ. µασκαρπόνε
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι). Ζεσταίνουµε το λάδι σε µια κατσαρόλα και µαγειρεύουµε τα πράσα για 10 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Καρυκεύουµε, προσθέτουµε το σκόρδο και το θυµάρι, και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά.
Αλείφουµε µια στρογγυλή φόρµα, διαµέτρου 20 εκατοστών, µε βούτυρο. Τοποθετούµε µία στρώση πατάτες στη βάση της φόρµας και καρυκεύουµε µε αλατοπίπερο. Απλώνουµε διάσπαρτες 3 κουταλιές της σούπας πράσο και µερικές κουταλιές µασκαρπόνε. Συνεχίζουµε να τοποθετούµε στρώσεις, ολοκληρώνοντας µε µία στρώση πατάτες και λίγο µασκαρπόνε. Περιχύνουµε µε 250 ml νερό και καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο.
Ψήνουµε για 45 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε για άλλα 15 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από πάνω.