Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΟι τηγανίτες αυτές γίνονται είτε µε ψιλοκοµµένες κανονικές γαρίδες είτε µε τις πολύ µικρές γαριδούλες που αλιεύονται στην Ανδαλουσία. Είναι µια απλή αλλά σηµαντική προσθήκη σε οποιαδήποτε ποικιλία µεζέδων, µπορεί όµως να συνοδεύσει και ένα απεριτίφ πριν από το δείπνο.
Υλικά
- 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισµένο
- 60 γρ. ρεβιθάλευρο, κοσκινισµένο (σε ορισµένα παντοπωλεία, εναλλακτικά βάζουµε επιπλέον αλεύρι)
- 1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
- 4 µεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπηµένα
- το λευκό και τρυφερό πράσινο µέρος από 4 κρεµµυδάκια φρέσκα, ψιλοκοµµένα
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 500 γρ. γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγµένες, καθαρισµένες από κεφάλια, ουρές και κελύφη (περίπου 800 γρ. ακαθάριστες), ψιλοκοµµένες
- 130 ml ελαιόλαδο
- 1 λεµόνι, κοµµένο σε φέτες, για το σερβίρισµα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τα αλεύρια µε την πάπρικα. Κάνουµε µια τρύπα στη µέση του µείγµατος, ρίχνουµε τα χτυπηµένα αυγά και αναµειγνύουµε αργά. Προσθέτουµε περίπου 60 ml νερό και ανακατεύουµε µέχρι να σχηµατιστεί ένα απαλό κουρκούτι. Ρίχνουµε τα κρεµµυδάκια, τον µαϊντανό και τις γαρίδες και αλατοπιπερώνουµε καλά. Σκεπάζουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε το µείγµα σε θερµοκρασία δωµατίου για 30 λεπτά.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά. Ρίχνουµε, σε δόσεις, 1/2 κουταλιά της σούπας από το µείγµα στο τηγάνι και πατάµε ελαφρώς µε το κουτάλι για να πλατύνει. Τηγανίζουµε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή µέχρι να ροδίσει. Βγάζουµε τους κεφτέδες από το τηγάνι µε τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουµε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Επαναλαµβάνουµε µέχρι να τελειώσει το µείγµα.
Δοκιµάζουµε το αλατοπίπερο (αν χρειαστεί, προσθέτουµε από πάνω) και σερβίρουµε µε τις φέτες λεµονιού.