Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΟ κυρίαρχος των μυρωδικών, βρίσκεται σε κάθε ελληνικό κήπο και γλάστρα μπροστά σε παράθυρα για να συμβολίζει το ελληνικό καλοκαίρι, να διώχνει τα κουνούπια και σε πείσμα όλων όσων θεωρούν ότι δεν χρησιμοποιείται στη μαγειρική, να αρωματίζει μαγικά τα μαγειρέματά μας.
Υλικά
200 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μυστικά
Το φαγητό πρέπει να είναι καυτό, ώστε το «παγάκι» να λιώσει απολαυστικά πάνω του.
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά, με μια μικρή ελαστική σπάτουλα, όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Με ένα κουταλάκι (ή με σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία έχουμε εφαρμόσει απλή, στρογγυλή μύτη) γεμίζουμε παγοκύστες, κατά προτίμηση από σιλικόνη. Αφήνουμε στην κατάψυξη.
Ξεφορμάρουμε ένα «παγάκι» από αρωματισμένο βούτυρο όποτε το χρειαζόμαστε.
Πού το χρησιμοποιούμε
Κάθε «παγάκι» βουτύρου είναι αρκετό για 1 μερίδα. Το ρίχνουμε όπως είναι παγωμένο πάνω σε μια καυτή μπριζόλα, σε φιλέτο, σε μπιφτέκι, σε σαλάτες βραστών λαχανικών, σε ριζότο, σε ζυμαρικά και όπου αλλού θέλουμε να δώσουμε νοστιμιά.