Μπόλικος δυόσμος, κρεμμύδι, ψωμί μουλιασμένο σε γάλα, αλλά και στραγγιστό γιαούρτι και λίγο ξίδι είναι τα μυστικά του καλού κεφτέ.
Υλικά
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, κατά προτίμηση λάπα (περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά)
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 120 γρ. (4 - 5 φέτες) μπαγιάτικο ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο φρέσκο γάλα και καλά στυμμένο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 αυγό
- τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 1 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας ούζο (προαιρετικά)
- 1 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελάδος, στραγγιστό
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
- περίπου 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα) σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, για να αναμειχθούν τα αρώματα και να σφίξει ελαφρώς το μείγμα.
Βάζουμε σε ένα ρηχό πιάτο το αλεύρι. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κεφτέδες, περίπου 40 γρ. ο καθένας, και τους αλευρώνουμε. Τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τους κεφτέδες (σε δόσεις), περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν το περιττό λάδι. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές και πράσινη σαλάτα.
Στο ποτήρι μας: Κλασική αξία μια ρετσίνα, αλλά και ένα Αγιωργίτικο ή ένα Ξινόμαυρο μικρής παλαίωσης.