Αρνίσιο ραγού με στριφτάρια, ο συνδυασμός του κρέατος με τα ζυμαρικά είναι αγαπημένο πιάτο για μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
400 ml ξηρό κόκκινο κρασί (π.χ. Αγιωργίτικο)
140 ml ελαιόλαδο
2 κιλά αρνάκι ψαχνό, από μπούτι και σπάλα, σε μικρά κομμάτια των 15 γρ.
200 γρ. κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
200 γρ. καρότα, ψιλοκομμένα
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή ξερό)
3 κλωνάρια δεντρολίβανο (ή ξερό)
5 φύλλα δάφνης
3-4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1.200 γρ. ντομάτες φρέσκες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρά καρέ
1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
θρυμματισμένο νωπό ανθότυρο (ή σκληρό τυρί, αν προτιμάμε), για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κιλό στριφτάρια ή μακαρόνια χοντρά με τρύπα
Μυστικά
Ο φετινός, ήπιος χειμώνας μας έχει εκπλήξει με νόστιμες υπαίθριες ντομάτες, που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή. Υπολογίζουμε το πολύωρο ψήσιμο και οργανώνουμε ανάλογα τον χρόνο μας.
Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το κρασί σε δυνατή φωτιά μέχρι να μειωθεί κατά 2/3. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει. Είναι προτιμότερο να το σοτάρουμε σε δύο δόσεις (μοιράζοντας και το λάδι), για να ροδίσει όμορφα. Αν στριμωχτούν τα κομμάτια στην κατσαρόλα, η θερμοκρασία θα πέσει και το κρέας θα «βράσει» αντί να τσιγαριστεί.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα σοτάρουμε το σέλερι, τα κρεμμύδια και τα καρότα στο υπόλοιπο λάδι, σε μέτρια φωτιά, για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις δάφνες, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Όταν σοταριστεί το κρέας, προσθέτουμε το μείγμα λαχανικών, το κρασί και την ντομάτα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο νερό ώστε ίσα να καλυφθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση, ξαφρίζουμε για λίγα λεπτά και τραβάμε από τη φωτιά.
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα και την κλείνουμε καλά με το καπάκι της. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε ένα ευρύχωρο και βαθύ ταψί και το σκεπάζουμε καλά πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο για να σφραγίσουμε το περιεχόμενο.
Ψήνουμε το ραγού για σχεδόν 6 ώρες, μέχρι να μελώσει.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Τα στραγγίζουμε και, όταν είναι έτοιμο το ραγού, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ρίχνουμε στο φαγητό τα ζυμαρικά.
Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον δυόσμο.
Αποσύρουμε και, αν θέλουμε, ρίχνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Μοιράζουμε το αρνίσιο ραγού με στριφτάρια σε πιάτα, σκορπίζουμε το τυρί που επιλέξαμε και σερβίρουμε αμέσως.