Η τυπική φασολάδα στη Σουηδία συνήθως μαγειρεύεται με κόκκινα φασόλια, αλλά υπάρχουν και εκδοχές με λευκά. Το βέβαιο είναι ότι, όπως σε πολλά ακόμη πιάτα τους, οι Σουηδοί αρέσκονται στους γλυκόξινους συνδυασμούς, όπως στη φασολάδα εδώ, που αποκτά βαθύ χρώμα και έντονη νοστιμιά από τον συνδυασμό μελιού, ζάχαρης και ξιδιού. Είναι ένα πιάτο που τρώγεται και μόνο του, ιδανικά όμως συνοδεύει λιπαρά κρέατα, μεγάλο κυνήγι και παχιά ψάρια – συνδυασμοί κατάλληλοι για το κρύο κλίμα της χώρας.
Υλικά
- 250 γρ. φασόλια λευκά, μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 800 ml νερό
- 1 κλωνάρι φρέσκο φασκόμηλο (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό)
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 60 ml ξίδι από μηλίτη (σε ορισμένα παντοπωλεία και καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα) ή άλλο ξίδι της αρεσκείας μας
- 40 γρ. μέλι
- 20 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- λεπτές φέτες από ρέβα και ραπανάκι, κομμένες με το μαντολίνο
- ξύσμα λεμονιού
- τηγανισμένo σκέτο μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό, ψιλοσπασμένο
- φυλλαράκια φρέσκου κόλιανδρου ή και άνηθου
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γλυκόξινη φασολάδα από τη Σουηδία, ξεκινάμε βάζοντας τα φασόλια σε μια κατσαρόλα το μετρημένο νερό, το φασκόμηλο και το κρεμμύδι και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση το νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια.
- Με ένα πιρούνι (ή με το πρες πουρέ) λιώνουμε μια μικρή ποσότητα από φασόλια μέσα στην κατσαρόλα – έτσι θα χυλώσει ωραία το φαγητό.
- Προσθέτουμε το ξίδι, το μέλι, την καστανή ζάχαρη, το τζίντζερ και το καγιέν, ανακα-εύουμε και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος αλατοπιπερώνουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε, γαρνίροντας με όποιο από τα υλικά του γαρνιρίσματος θέλουμε ή με συνδυασμό τους που μας αρέσει.