Αξεπέραστος συνδυασμός και μια πρωτότυπη συνταγή με φακές. Τα σέσκουλα, εκτός από ιδανικός συνοδός της φακής, τρώγονται και μόνα τους ή ως ένα άριστο συνοδευτικό ψητών κρεατικών.
Υλικά
Για τις φακές
- 250 γρ. φακές ψιλές
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- 1 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα σέσκουλα
- 300 γρ. σέσκουλα, χοντροκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και σπασμένη
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, κοπανισμένος
- 1 ζουμερό πορτοκάλι, χωρισμένο στις φέτες του
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις φακές με σέσκουλα, ξεκινάμε βάζοντας σε μια μέτρια κατσαρόλας τις φακές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 600 ml νερό.
- Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις φακές για περίπου 20 λεπτά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια με τους χυμούς τους, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μπούκοβο και το δεντρολίβανο).
- Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να αποκτήσει την υφή πηχτής σούπας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τις δάφνες.
Σέσκουλα
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα σέσκουλα μαζί με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τους μαραθόσπορους και τις φέτες πορτοκαλιού και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα και να αναμειχθούν τα αρώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τις φακές σε βαθιά πιάτα και στο κέντρο κάθε μερίδας μοιράζουμε τα σέσκουλα, βάζοντας από 1-2 φέτες πορτοκαλιού σε κάθε μερίδα.