
Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΤη Γερόντισσα Βερονίκη τη συνάντησα στο Μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στα Πολεμίδια τον Μάρτιο του 2010. Μαγείρευε η ίδια για τις μοναχές και οι δύο παρακάτω συνταγές είναι βασισμένες στις αναφορές των φαγητών που έφτιαχνε.
Υλικά
- 400 γρ. ρεβίθια
- 200 γρ. κρεμμύδια
- 1 κιλό ώριμες ντομάτες
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 100 γρ. ταχίνι
- 3 σκελίδες σκόρδο
- μαϊντανός
- φρυγανισμένο ψωμί
Διαδικασία
- Πλένουμε καλά τα ρεβίθια και τα μουσκεύουμε από το βράδυ σε κρύο νερό. Το πρωί τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
- Τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες και τα προσθέτουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια (τουλάχιστον 1 ώρα).
- Λιώνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε με το ταχίνι. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι περίπου από τον ζωμό ντομάτας (από τα ψημένα ρεβίθια), σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε στη συνέχεια το μείγμα στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια και ανακατεύουμε.
- Εναλλακτικά μπορούμε απλά να σερβίρουμε τα ρεβίθια με έτοιμο ταχίνι. Συνοδεύουμε με μαϊντανό και φρυγανισμένο ψωμί.