Ή, αλλιώς, τονοσαλάτα με ρύζι. Νόστιμη και χορταστική ασχέτως ονόματος.
Υλικά
- 1½ φλιτζ. τσαγιού μακρύκοκκο ρύζι
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 φλιτζ. τσαγιού καλαμπόκι κατεψυγμένο (κατά προτίμηση βιολογικό)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (με τα φύλλα τους), ψιλοκομμένα
- 1 κονσέρβα τόνου, στραγγισμένη
- 8-10 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
- 80 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 1 μικρό λεμόνι
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 2 μικρά ραπανάκια, κομμένα στα τέσσερα (προαιρετικά)
- 3 αγγουράκια τουρσί (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε το ρύζι σε άφθονο αλατισμένο νερό με το δαφνόφυλλο, για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας του. Το σουρώνουμε, το ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό να κρυώσει και το αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξει καλά.
Παράλληλα, σε μιαν άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό το καλαμπόκι για 8-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. To σουρώνουμε.
Βάζουμε σε ένα μπολ το ρύζι, το καλαμπόκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με δύο κουτάλια και στο τέλος προσθέτουμε τον τόνο κομματιασμένο με τα χέρια, τα ραπανάκια και τα αγγουράκια τουρσί (αν θέλουμε). Ανακατεύουμε άλλη μια φορά, τρίβουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.