Ελαφρύ, χορταστικό, μυρωδάτο σαλατοφαγητό διά χειρός Νένας Ισμυρνόγλου.
Υλικά
Για το ρύζι
- 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι ή άλλο ρύζι που να βγαίνει σπυρωτό
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 5 φλιτζ. τσαγιού νερό
Για τα λαχανικά
- 2 κολοκυθάκια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 μέτρια μαραθόριζα, ψιλοτριμμένη
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 μέτρια μανιτάρια, καθαρισμένα, σε λεπτά φετάκια
- τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κοτσάνια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας μαντζουράνας, ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερή
- 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
Διαδικασία
Ρύζι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το αλάτι και τη δάφνη και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το ρύζι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισόκλειστο καπάκι για περίπου 15 - 18 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι, χωρίς όμως να λιώσει. Το ρίχνουμε στο σουρωτήρι και το κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τη δάφνη την πετάμε.
Σάλτσα+σαλάτα: Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα για 2 λεπτά στον πολτοποιητή. Περιχύνουμε το ρύζι με τη σάλτσα, προσθέτουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να δροσίσει μέχρι να τη σερβίρουμε. Διατηρείται μέχρι 2 μέρες.
Στο ποτήρι: Φρέσκο και δροσερό Sauvignon blanc.