Υλικά
Για το κέικ
- 500 γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
- 1 κουτ. σούπας Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος + λίγο ακόμα για το βουτύρωμα της φόρμας
- 400 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Για τη γέμιση
- 1 φάκελος Κρέμα Ζαχαροπλαστικής Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ
- 400 ml φρέσκο γάλα
- 100 γρ. κρέμα ή μαρμελάδα κάστανο (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
- 180 γρ. Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ, ψιλοκομμένη
- 100 ml φρέσκο γάλα
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο αγελάδος
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, το ξύσμα και χτυπάμε για άλλο 1 – 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το κέικ. Ελέγχουμε, τρυπώντας με τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, τότε το κέικ είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεχτικά.
Γέμιση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου. Αν θέλουμε, προσθέτουμε την κρέμα κάστανου και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Επικάλυψη
Βάζουμε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ σε μπολ. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το γάλα, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και το ρίχνουμε στην κουβερτούρα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η Κουβερτούρα, να αναμειχθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια λεία και ρευστή κρέμα.
Κέικ
Κόβουμε προσεχτικά το κέικ στη μέση, σχηματίζοντας 2 δίσκους. Βάζουμε τον ένα δίσκο σε πιατέλα, απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση και καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο. Περιχύνουμε με την επικάλυψη, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και σκορπίζουμε αν θέλουμε, ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα ή φουντούκια.