Υλικά
- 750 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 160 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 340 γρ. Μελάσα Fytro
- 1½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου)
- 1 μεγάλο αυγό
- 60 γρ. ξινόγαλα
- 1 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
Γλάσο
- 375 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 1½ κουτ. γλυκού γλυκόζη νερό
- χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας (προαιρετικά)
- χρωματιστή ζάχαρη ή Party Décor ΓΙΩΤΗΣ για διακόσμηση
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα 680 γρ. από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ μαζί με τα αρωματικά (κανέλα, τζίντζερ, γαρίφαλο), το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη Μελάσα Fytro και το ξύσμα μέχρι να γίνει ένα μείγμα σαν αλοιφή. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε το αυγό και το ξινόγαλο και μετά από λίγο προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού σε δύο δόσεις. Μόλις ενσωματωθεί, προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να σχηματιστεί μια σχετικά σφιχτή ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη. Τα πιέζουμε ελαφρώς με την παλάμη μας να γίνουν επίπεδοι δίσκοι και τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να σφίξουν και να μπορούμε να τα ανοίξουμε με ευκολία σε φύλλα. Στο ψυγείο διατηρούνται έως και 2 ημέρες.
Τα βγάζουμε και τα ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, ώστε να μαλακώσουν.
Τοποθετούμε κάθε κομμάτι ζύμης ανάμεσα σε δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο διαστάσεων 30x40 εκ. Με ένα κουπάτ σε σχήμα ανθρωπάκι μήκους 10 εκ. κόβουμε τη ζύμη σε μπισκότα. Όση ζύμη περισσεύει, την ανοίγουμε ξανά και κόβουμε κι άλλα μπισκότα. Αυτά μπορούμε να τα τυλίξουμε με λαδόκολλα και να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνες ή ταψιά, πάνω σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε (ένα-ένα ταψί) για περίπου 12 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο ταψί για 5 λεπτά και έπειτα τα μεταφέρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Γλάσο
Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη προσθέτοντας σταδιακά νερό (κουταλιά-κουταλιά), μέχρι να σχηματιστεί ένα λευκό γλάσο, αρκετά μαλακό ώστε να περνάει από το κορνέ αλλά και σχετικά πυκνό, ώστε να στέκεται. Αν θέλουμε μπορούμε να το χρωματίσουμε προσθέτοντας μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύοντας καλά. Αν θέλουμε να φτιάξουμε περισσότερα χρώματα, μοιράζουμε το γλάσο σε μπολ και χρωματίζουμε κάθε δόση με άλλο χρώμα. Αδειάζουμε το γλάσο σε σακούλα κορνέ με στόμιο πολύ μικρής διαμέτρου και γαρνίρουμε τα μπισκότα κατά βούληση π.χ. φτιάχνοντας γραμμές, περίγραμμα, μάτια, μύτη και στόμα κ.λ.π. Πασπαλίζουμε με χρωματιστή ζάχαρη ή Party Décor ΓΙΩΤΗΣ για διακόσμηση και αφήνουμε κατά μέρος μέχρι να σταθεροποιηθεί το γλάσο.