Πρόκειται για κλασική γαλλική συνταγή που οι Γάλλοι τρώνε κρύα το καλοκαίρι και ζεστή τον χειμώνα. Η βισισουάζ (Vichyssoise) είναι μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σούπα.
Υλικά
30 ml ελαιόλαδο
6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι + 2 φύλλα δάφνης, δεμένα με σπάγκο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κιλό σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μέτρια κομμάτια
5 μεγάλα φρέσκα άσπρα μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένες σε φέτες
1 μεγάλο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
1 πατάτα, καθαρισμένη, σε κύβους
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
100 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 κουτ. σούπας λάδι τρούφας + λίγες σταγόνες επιπλέον, για το σερβίρισμα
50 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε σούπα βισισουάζ με σελινόριζα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε ήπια το ματσάκι μυρωδικών και το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλάτι, για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, αλλά να μη ροδίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Ρίχνουμε τη σελινόριζα, τα μανιτάρια, το πράσο και την πατάτα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με τον ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν η σελινόριζα και η πατάτα.
Αφαιρούμε και πετάμε το ματσάκι των μυρωδικών.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Αφήνουμε τη σούπα να πάρει μία βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή τη λιώνουμε σε δόσεις στον πολυκόφτη.
Όσο χτυπάμε τα υλικά, προσθέτουμε σταδιακά τη 1/2 κουτ. σούπας λάδι τρούφας (ή λιγότερο, αν θέλουμε).
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, και μοιράζουμε, τη σούπα βισισουάζ με σελινόριζα, σε βαθιά πιάτα.
Σε κάθε μερίδα σκορπίζουμε λίγα καβουρδισμένα φουντούκια και 1-2 σταγόνες λάδι τρούφας ή ελάχιστο ελαιόλαδο.