Συνταγή: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο ρόστι (rosti) θεωρείται το εθνικό φαγητό της Ελβετίας και η αυθεντική συνταγή δεν έχει παρά πατάτα, αλάτι και πιπέρι.
Υλικά
- 3 μεσαίου μεγέθους πατάτες, τριμμένες στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τις τριμμένες πατάτες σε ένα σουρωτήρι, τις αλατίζουμε καλά, τις αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να στραγγίξουν πολύ καλά. Αν θέλουμε, πιέζουμε με μια κουτάλα και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πατάτες και λίγο-λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας ενδιάμεσα με μια κουτάλα. Μαγειρεύουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν από τη μία πλευρά. Με ένα μεγάλο πιάτο ή με ένα καπάκι κατσαρόλας καπακώνουμε το τηγάνι και γυρίζουμε προσεκτικά το ρόστι από την άλλη πλευρά (όπως κάνουμε με την ομελέτα). Καλό είναι να αναποδογυρίσουμε το ρόστι πάνω από το νεροχύτη. Αφήνουμε μέχρι να ψηθεί και η άλλη πλευρά και να ροδίσει για περίπου 6 - 7 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε (κατά βούληση) και σερβίρουμε ζεστό.