Λίγοι καλοί φίλοι, εξαιρετικά κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας και υπέροχες γεύσεις θα απογειώσουν το πασχαλινό τραπέζι και θα δημιουργήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις.
Υλικά
Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο αντικολλητικό ταψί, διαστάσεων 27x17x6 εκ.
800 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, καθαρισμένα από λίπος και ακαθαρσίες (αγοράστε συσκευασία ποσότητας 1200 γρ. για να έχετε 800 γρ. καθαρό
συκώτι)
60 ml κουμανταρία
20 γρ. ελαιόλαδο
2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια
Αλάτι – πιπέρι
40 γρ. λευκό κρασί
150 γρ. βούτυρο αλατισμένο, κομμένο σε κομματάκια
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι θυμάρι
150 γρ. αρακά
450 γρ. σφολιάτα
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ:
Ανδεσίτης του Οινοποιείου Κυπερούντας.
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το καθαρισμένο συκώτι, μαζί με την κουμανταρία. Καλύπτουμε και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Όταν είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε το πατέ μας, ετοιμάζουμε πρώτα τα καρότα μας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα καρότα με το
ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 200° C. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μαριναρισμένα συκωτάκια, μαζί με την κουμανταρία. Τηγανίζουμε, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά, μέχρι τα συκωτάκια να ροδίσουν. Στον κάδο του πολυμίξερ ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα. Ρίχνουμε το πατέ σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με
τα καρότα και τον αρακά. Στρώνουμε τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού μας με τα 4/5 της σφολιάτας. Μεταφέρουμε το πατέ στη σφολιάτα και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Τοποθετούμε το τελευταίο κομμάτι σφολιάτας στο πάνω μέρος του ταψιού, για να σφραγίσουμε μέσα το πατέ. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 200° C και ψήνουμε για 50 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Αφαιρούμε τη σφολιάτα με το πατέ από το ταψί. Κόβουμε σε φέτες για να σερβίρουμε.