Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜόνο η άλμη δίνει τόσο νόστιμο και ζουμερό ψαχνό μετά από πολύωρο ψήσιμο, ενώ με τη σακούλα ψησίματος μένει πεντανόστιμο ζουμάκι για τη σάλτσα.
Υλικά
1 γαλοπούλα περίπου 4 κιλά, καλά καθαρισμένη (κρατάμε τα εντόσθια στην άκρη, για να τα χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα)
300 γρ. αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας πάπρικα, σε σκόνη
3 δαφνόφυλλα
1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο, με τη φλούδα του, σε φέτες
1 - 2 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη σακούλα ψησίματος
Μυστικά
Για κάθε κιλό γαλοπούλας, αφήνουμε στην άλμη 2 ώρες. συνεπώς, για μια γαλοπούλα 4 κιλών θα χρειαστεί να περιμένουμε 8 ώρες. αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ.
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος (π.χ. μια λεκάνη) ρίχνουμε 7 λίτρα χλιαρό νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και να λιώσουν.
Προσθέτουμε την πάπρικα, τη δάφνη, το πορτοκάλι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τη γαλοπούλα, φροντίζοντας να καλυφθεί από την άλμη.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Την καλύπτουμε με μεμβράνη, κάνουμε χώρο στο ψυγείο και την βάζουμε για περίπου 8 ώρες, να μαριναριστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
Βγάζουμε τη γαλοπούλα από την άλμη, την ξεπλένουμε και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τη βάζουμε στη σακούλα ψησίματος, τη δένουμε και την τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε 2 - 3 σημεία, ώστε να διαφεύγουν λίγοι υδρατμοί.
Ψήνουμε για περίπου 2 - 2 1⁄2 ώρες, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ελέγχουμε αν η γαλοπούλα έχει ψηθεί είτε με ένα θερμόμετρο ψητού (το βυθίζουμε στο στήθος, χωρίς να ακουμπήσει στο κόκαλο - είναι έτοιμη όταν δείξει 70° C) είτε με ένα λεπτό μαχαίρι ,τρυπώντας το κρέας στο στήθος ή στο μπούτι. Είναι έτοιμη αν το υγρό που θα βγει είναι διάφανο και όχι ροζέ.
Την ξεφουρνίζουμε, τη βγάζουμε προσεκτικά από τη σακούλα και κρατάμε στην άκρη το ζουμί και τα ξερά υπολείμματα της γαλοπούλας, εάν θέλουμε να φτιάξουμε το γκρέιβι.
Κόβουμε το πουλερικό σε μερίδες με ένα κοφτερό μαχαίρι με μακριά και εύκαμπτη λάμα, ώστε να μπορεί να κόβει κλειδώσεις και να λυγίζει ακολουθώντας τις καμπύλες του.
Βάζουμε σε μια πιατέλα ξεχωριστά τα λευκά από τα σκούρα μέρη της γαλοπούλας. Τη σερβίρουμε με σάλτσες στο πλάι, ώστε να βάζει ο καθένας όσο θέλει.