Υλικά
- 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και κομμένη στη μέση
- 600 γρ. τυρί Gruyère τριμμένο
- 250 ml λευκό, ξηρό κρασί Gewürztraminer (ή Riesling ή Viogner)
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 70 ml Κιρς (Kirsch - ποτό από κεράσια. Θα το βρούμε σε καλές κάβες και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
- 700 γρ. καλής ποιότητας
- χωριάτικο φρέσκο ψωμί, κομμένο σε κύβους με μέγεθος μπουκιάς
Διαδικασία
Τρίβουμε το εσωτερικό μιας κατσαρόλας με τα δύο κομμάτια σκόρδου, προσθέτουμε το κρασί και τη βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να πάρει βράση το κρασί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αρχίσει να βράζει και αυτή, για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το τυρί, ανακατεύουμε και ζεσταίνουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει και το μείγμα να ομογενοποιηθεί (πρέπει να είναι πολύ ζεστό αλλά να μην κοχλάζει). Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το Κιρς και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Συνεχίζουμε να ζεσταίνουμε 7 - 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα μόλις να δέσει. Το μεταφέρουμε σε ειδικό δοχείο για φοντί και το κρατάμε ζεστό πάνω από φλόγα (τα δοχεία αυτά διαθέτουν ειδική βάση στην οποία ανάβουμε φλόγα, ενώ επάνω στη βάση τοποθετούμε το κατσαρολάκι με το φοντί). Αν το φοντί πήξει πολύ, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο Κιρς.
Με τα μακριά πιρούνια του φοντί βουτάμε το ψωμί μας στη γαβάθα και... καλή ορέξη. Ελπίζω έξω να χιονίζει!
Συνοδεύουμε με: Τα «αθώα» τυράκια που συνήθως αναζητούν ένα λευκό κρασί, μόλις μαγειρευτούν γίνονται γευστικοί γίγαντες και θέλουν κάποιον αντάξιο οινικό σύμμαχο. Στραφείτε στα κόκκινα κρασιά, λοιπόν! Σ' ένα Αγιωργίτικο σκέτο ή σε χαρμάνι με Cabernet Sauvignon, σ' ένα Syrah. Χρειάζονται κρασιά με λίγες τανίνες και κάποια οξύτητα για να αντισταθμίσουν τη λιπαρότητα του ψημένου τυριού. Ασε που τα κόκκινα ταιριάζουν καλύτερα με το χιόνι, αν έξω χιονίζει!