Αυτός κι αν είναι συνδυασμός! Και όμως, γευστικά είναι ταιριαστός, ενώ κάνει πιο χορταστικά τα (ελαφριά από τη φύση τους) ψάρια.
Υλικά
- 600 γρ. φιλέτα μπακαλιάρου ή άλλου λευκόσαρκου ψαριού, χοντροκομμένα
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 2 κουτ. σούπας φιστικοβούτυρο
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας δυόσμος, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 90 ml ελαιόλαδο
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας ή κέτσαπ
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα από λεμόνι
- 40 ml χυμός λεμονιού
Διαδικασία
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο λάδι και αποσύρουμε. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το ψάρι, το σκόρδο, το φιστικοβούτυρο, τη σάλτσα σόγιας και τον δυόσμο, μέχρι να ψιλοκοπούν, χωρίς να λιώσουν. Αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τη μαγιονέζα, το μπούκοβο, αλατοπίπερο και τη φρυγανιά και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά, να σφίξει το μείγμα. Προθερμαίνουμε το γκριλ και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Πλάθουμε το μείγμα σε 8 μπιφτέκια, τα αραδιάζουμε στο ταψί και ψήνουμε στο ψηλότερο ράφι του φούρνου, κάτω από το γκριλ, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπολ και συνοδεύουμε τα ψαρομπιφτέκια.
Στο ποτήρι μας ροζέ από Cαbernet Sauvignon.