Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤα λεπτά φασολάκια πωλούνται σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα, είτε σε κουλούρες είτε σε µακριά µατσάκια. Έχουν παρόµοια γεύση µε τα ευρωπαϊκά πράσινα φασολάκια, αλλά η φλούδα τους είναι κάπως πιο τραχιά. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε πλατιά ή στρογγυλά φασολάκια ή και αµπελοφάσουλα, αν προτιµάµε.
Υλικά
- 1 κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 350 γρ. χοιρινό ψαρονέφρι, κοµµένο σε λεπτές λωρίδες 3-4 εκ.
- 250 γρ. λεπτά φασολάκια, κοµµένα σε κοµµάτια 5 εκ.
- 1/2 κόκκινη πιπεριά τσίλι, ξεσποριασµένη και χοντροτριµµένη, για το γαρνίρισµα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Αναµειγνύουµε τη σάλτσα στρειδιού, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό σε ένα µικρό µπολ.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα γουόκ ή σε ένα τηγάνι και σοτάρουµε το σκόρδο σε µέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε το χοιρινό και σοτάρουµε σε δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά ή µέχρι να µαγειρευτεί το χοιρινό. Προσθέτουµε τα φασολάκια και το µείγµα µε τη σάλτσα και σοτάρουµε ανακατεύοντας για 4-5 λεπτά. ∆οκιµάζουµε και αλατοπιπερώνουµε, αν χρειάζεται.
Μεταφέρουµε σε µια πιατέλα σερβιρίσµατος και πασπαλίζουµε µε τις φέτες τσίλι. Συνοδεύουµε µε noodles ή ρύζι απλό.
* σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μαγαζιά με έθνικ προϊόντα.