Μέσα σε 5' ετοιμάζουμε τη μαρινάδα εσπεριδοειδών για τα μπριζολάκια και στα επόμενα 5' φτιάχνουμε τη σαλάτα εποχής που θα συνοδέψει το κρέας μας. Σύνολο 10' μαγείρεμα!
Υλικά
- 800 γρ. χοιρινές μπριζόλες κόντρα, χωρίς το κόκαλο, σε λεπτές λωρίδες πάχους 2 εκ.
- 600 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο (για να μη χάνουμε χρόνο, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμο, καθαρισμένο σπανάκι, συσκευασμένο σε σακουλάκια, σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
- 2 μέτρια πορτοκάλια, χωρίς φλούδα*, σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα-σάλτσα
- 180 ml χυμός πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 70 ml ελαιόλαδο
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 1 - 2 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη (ανάλογα με το πόσο μας αρέσει)
Διαδικασία
Μαρινάδα-σάλτσα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα σε μπολ σερβιρίσματος και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. Βυθίζουμε το κρέας στην υπόλοιπη μαρινάδα, ανακατεύουμε να καλυφθεί καλά και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, να αρωματιστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί. Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα (δεν χρειάζεται να τις στραγγίξουμε) και τις απλώνουμε στο ταψί, σε μία στρώση. Περιχύνουμε με το μισό λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το κρέας και να ροδίσει.
Σαλάτα (την ετοιμάζουμε όση ώρα ψήνεται το κρέας): Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το σκόρδο και το σπανάκι για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί ο όγκος του. Αποσύρουμε, ρίχνουμε τις φέτες πορτοκαλιού και το κρεμμύδι, ανακατεύουμε απαλά και μοιράζουμε τη σαλάτα στα πιάτα. Το κρεμμύδι θα μαραθεί από το ζεστό σπανάκι. Σερβίρουμε τα μπριζολάκια με το σπανάκι και τη σάλτσα που έχουμε φυλαγμένη στο ψυγείο.
Συνοδεύουμε με ψωμί και ελιές Καλαμών**.
Στο ποτήρι μας: Το σπανάκι και το πορτοκάλι μάς οδηγούν σε μια λευκή, γεμάτη επιλογή, όπως Βιδιανό περασμένο από βαρέλι.