Φανάρι λένε την πεσκανδρίτσα οι Καβαλιώτες και εμείς τη φτιάξαμε παρέα με την κ. Στέλλα Σπανού, σεφ και ειδήμονα στις τοπικές κουζίνες της Βόρειας Ελλάδας, συγγραφέα πολλών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία και το «Καβάλας Γεύσεις», όπου βρίσκουμε και την ακόλουθη συνταγή. Όσο πιο μικρές οι ουρές, τόσο πιο νόστιμες θα γίνουν.
Υλικά
- 1 κιλό ουρές πεσκανδρίτσας, καθαρισμένες
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 2 φέτες λεμονιού
- 1 ντομάτα, σε λεπτές φέτες
- 1/4 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι, χοντροτριμμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο με το λάδι σε μέτρια φωτιά για λίγο. Προσθέτουμε το ψάρι και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να μισοσκεπαστεί. Το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι σχεδόν να γίνει, προσθέτουμε την ντομάτα και το λεμόνι, αλάτι, το μπούκοβο, τη ρίγανη και το πράσινο πιπέρι. Μαγειρεύουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά.
Αφαιρούμε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα και βράζουμε το ζουμί μέχρι να μείνει μια ελαφρώς δεμένη σάλτσα, με την οποία περιχύνουμε το ψάρι. Συνοδεύουμε με πιλάφι.