Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραLa Bandiera είναι το όνοµα της ιταλικής σηµαίας. Το πιάτο αυτό, που προέρχεται από την Απουλία της νότιας Ιταλίας, περιέχει ντοµάτα, ρόκα και ζυµαρικά – το κόκκινο, πράσινο και λευκό χρώµα των συστατικών αναπαριστούν τα χρώµατα της σηµαίας.
Υλικά
- 2 πατάτες, κοµµένες σε κύβους 2 εκ.
- 300 γρ. κοφτό µακαρονάκι
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες
- 1 φιλέτο αντσούγιας, διατηρηµένο σε λάδι, στραγγισµένο και ψιλοκοµµένο
- 800 γρ. ντοµάτες σε κονσέρβα, χοντροκοµµένες
- 1/4 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένα φύλλα βασιλικού
- 40 γρ. φύλλα ρόκας, ψιλοκοµµένα
- 2 κουτ. σούπας τριµµένο πεκορίνο + έξτρα για το σερβίρισµα
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε µια βαθιά κατσαρόλα µε αλατισµένο νερό που κοχλάζει ρίχνουµε τις πατάτες και βράζουµε για 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε τα ζυµαρικά και συνεχίζουµε το βράσιµο, σύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας.
Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε σε χαµηλή φωτιά το λάδι, το σκόρδο και την αντσούγια σε ένα µεγάλο τηγάνι για 30 δευτερόλεπτα. Πριν πάρει χρώµα το σκόρδο, προσθέτουµε την ντοµάτα, τη ζάχαρη και τον βασιλικό. ∆υναµώνουµε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουµε και σιγοβράζουµε για περίπου 10 λεπτά.
Στραγγίζουµε την πατάτα και τα ζυµαρικά και τα προσθέτουµε στη σάλτσα ντοµάτας. Προσθέτουµε τη ρόκα και το πεκορίνο, ανακατεύουµε καλά και σερβίρουµε αµέσως, µε λίγο έξτρα τριµµένο πεκορίνο από πάνω.