Για τη 18η εβδομάδα του διαγωνισμού «Συνταγές της τελευταίας στιγμής», η 2η συνταγή που προκρίθηκε είναι της Αναστασίας Σεφεριάδου.
Υλικά
- 3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, κομμένα σε λεπτές λωρίδες ή σε κύβους μεγέθους μπουκιάς
- 60 ml ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή σουσαμέλαιο (το σουσαμέλαιο θα δώσει… κινέζικο άρωμα στο φαγητό)
Για το πέστο
- τα φύλλα από 1 μάτσο βασιλικό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας αμύγδαλα λευκά
- 2 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά)
- ξύσμα και χυμός από 1/2 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Πέστο: Αλέθουμε στο μούλτι όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας πολτός.
Κοτόπουλο: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (αν έχουμε γουόκ, χρησιμοποιούμε αυτό) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις κάψει προσθέτουμε το ελαιόλαδο (ή το σουσαμέλαιο) και τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου ψηθεί από όλες τις πλευρές. Αν είναι κομμένο σε μικρά κομμάτια, δεν θα χρειαστεί πάνω από 8-10 λεπτά. Μπορεί να χρειαστεί να μετριάσουμε τη φωτιά για να μη μας καεί το κοτόπουλο μέχρι να γίνει στο εσωτερικό του. Για να ελέγξουμε αν έγινε, βγάζουμε ένα κομμάτι και το κόβουμε στη μέση για να δούμε το χρώμα στο εσωτερικό του· δεν θα πρέπει να είναι ροζ. Μόλις είναι έτοιμο, προσθέτουμε το πέστο που φτιάξαμε, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Συνοδεύουμε με: Το τρώμε με λευκό πιλάφι ή πάνω σε πράσινη σαλάτα.