Το φινετσάτο λαχανικό φινετσάτα μαγειρεύεται...
Υλικά
- 15 φρέσκα σπαράγγια, λευκά ή πράσινα, καθαρισμένα (κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς τα καθαρίζουμε)
- 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 φρέσκια ντομάτα, σε ψιλά καρεδάκια (προαιρετικά)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 50 ml φρέσκο γάλα
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Αν τα σπαράγγια είναι χοντρά, τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Μετά τα κόβουμε σε τρία κομμάτια. Τα ζεματίζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 2-3 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα σπαράγγια για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν λίγο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το γάλα και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε την ντομάτα στο μπολ και αδειάζουμε το μείγμα στο τηγάνι με τα σπαράγγια. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά ώστε να ψηθούν σε ανομοιόμορφα κομμάτια τα αυγά, για περίπου 3-4 λεπτά. Προσοχή μη μας στεγνώσει εντελώς η στραπατσάδα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε αμέσως, συνοδεία ψωμιού και ενός κρεμώδους ελληνικού τυριού (όπως τσαλαφούτι, κατίκι ή γαλοτύρι).