Αν δεν σας αρέσει η γραβιέρα μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο τυρί με λιγότερα λιπαρά. Η γεύση θα είναι διαφορετική αλλά το τυρί θα «δέσει» την στραπατσάδα.
Υλικά
- 500 γρ. κολοκυθάκια μικρά, πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες 1 εκ.
- 30 ml ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα πέστο βασιλικού (από βαζάκι, στα σούπερ μάρκετ)
- 100 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
- 6 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χτυπημένα καλά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει καλά. Τότε βάζουμε τα κολοκύθια και το ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά ή μέχρι τα κολοκύθια να πάρουν χρώμα, αλλά να μην παραψηθούν. Αλατίζουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Αμέσως μετά προσθέτουμε το πέστο και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Ρίχνουμε και το τυρί και ανακατεύουμε. Κινούμε το τηγάνι κυκλικά για να πάει παντού το αυγό. Κανονικά, η ζέστη του τηγανιού θα ψήσει τα αυγά, χωρίς να τα στεγνώσει. Αλλωστε, η ποσότητα των αυγών αρκεί ίσα για να ενώσει την τηγανιά. Αν όμως δεν ψηθούν καλά τα αυγά, τα αφήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας για λίγα λεπτά παραπάνω, μέχρι να γίνουν. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε συνοδεύοντας με ντοματοσαλάτα και πατάτες τηγανητές.
Στα ποτήρια μας: Δεν ξέρω αν μπορείτε να αντισταθείτε στη δροσιά μιας lager παγωμένης. Εναλλακτικά, ένα ποτήρι παγωμένο Σαββατιανό από τα καλά οινοποιεία των Μεσογείων ή έναν βορειοελλαδίτικο Ροδίτη.