Κείμενο: Αντωνία Ζάρπα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜια συνταγή-ωδή στο πρόβειο γιαούρτι και συνάμα μια σπουδή στη χρήση της πρώτης ύλης. Τόσο ιδιαίτερη όσο και η σεφ που την εμπνεύστηκε. Όσο δύσκολη είναι στην περιγραφή και στη σύλληψη, τόσο εύκολη είναι στην παρασκευή και φυσικά στην κατανάλωσή της. Η Αντωνία Ζάρπα παίζει με το πρόβειο γιαούρτι και τα αποτελέσματα είναι μεγαλειώδη.
Υλικά
220 γρ. πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα του
450 γρ. τρυφερό σπανάκι, καλά πλυμένο και στραγγισμένο
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
50 γρ. βούτυρο, κατά προτίμηση πρόβειο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βγάζουμε την πέτσα από το πρόβειο γιαούρτι και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, απλώνουμε τα ντοματίνια και τις φέτες πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και ψήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφουρνίζουμε για λίγο και γυρίζουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Απλώνουμε πάνω από τα ντοματίνια τα κομματάκια της πέτσας του γιαουρτιού και βάζουμε ξανά το ταψί στον φούρνο, ακριβώς κάτω από το γκριλ, για 1-2 λεπτά ή όσο χρειαστεί για να καψαλιστούν οι πέτσες.
Παράλληλα, σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να βουτυρωθεί καλά. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε (αχνίζουμε) για άλλα 4-5 λεπτά. Το βγάζουμε σε πιατέλα. Βάζουμε και τα φουρνιστά πορτοκάλια και τα ντοματάκια δίπλα.
Κόβουμε μια λαδόκολλα στη διάμετρο του πάτου ενός μέτριου τηγανιού μας, καλύπτουμε με αυτήν τον πάτο και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές κουταλιές από το γιαούρτι, τις βάζουμε δίπλα δίπλα στο τηγάνι και το «ψήνουμε» σε χαμηλή φωτιά, ανοιγοκλείνοντας το καπάκι του τηγανιού ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μοσχοβολιστή δαντέλα. Καλύπτουμε με τη γιαουρτένια δαντέλα το σπανάκι, πασπαλίζουμε το όλον με το ξύσμα πορτοκαλιού και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
Συνοδεύουμε με φρυγανισμένες φέτες χωριάτικου ψωμιού.