Συνταγή: Tina Webb
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑντζούγιες, μπούκοβο, σκόρδο και κρουτόν μπλέκονται σε μια υπέροχη σπαγκετάδα.
Υλικά
- 500 γρ. σπαγκέτι
Για τα κρουτόν
- 1 - 2 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 12 φιλέτα αντζούγιας (συντηρημένα σε λάδι), στραγγισμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 κοφτή κουτ. σούπας μπούκοβο (ή όσο θέλουμε, εξαρτάται από το πόσο αντέχουμε τα καυτερά· αν έχουμε πιπεριά τσίλι, βάζουμε μία πιπεριά ψιλοκομμένη)
- 4 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε υψηλή θερμοκρασία.
Κόβουμε το ψωμί με το χέρι σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώστε να λαδωθούν καλά. Τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Οταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα σπαγγέτι, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, και τα στραγγίζουμε κρατώντας στην άκρη 1/2 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου έβρασαν.
Στην ίδια κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις αντζούγιες, το σκόρδο, το μπούκοβο και τα σοτάρουμε για περίπου 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και το νερό που κρατήσαμε, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε από πάνω τα ψημένα κρουτόν, σείουμε το τηγάνι και σερβίρουμε.