Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Μια εύκολη και ελαφριά σούπα. Θα χρειαστούμε καρότα, ένα ξερό κρεμμύδι και λίγο κύμινο σε σκόνη.
Υλικά
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
- κύμινο ή κόλιανδρο, κοπανισμένα σε σκόνη*
- 700 ml ζωμός λαχανικών ή μυρωδικών ή νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά στο λάδι, τα καρότα και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με λίγο κύμινο, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν.
Πολτοποιούμε το μείγμα της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή το μούλτι και αδειάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα. Για πιο φίνα υφή, την σουρώνουμε από λεπτό, συρμάτινο σουρωτήρι. Αν είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό ή ζωμό και τη βάζουμε να πάρει μια-δυο βράσεις. Αν είναι αραιή, την βράζουμε μέχρι να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και ελιές της αρεσκείας μας.
* Συμβουλή
Αν δεν μας αρέσει το κύμινο, μπορούμε να αρωματίσουμε τη σούπα με άνηθο ή μαϊντανό ή δυόσμο: θα βάλουμε τα κοτσάνια στο μαγείρεμα (θα τα αφαιρέσουμε στο τέλος) και θα τη σερβίρουμε με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα.
Πώς θα κάνουμε τη σούοα άλαδη;
Παραλείπουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε τα υλικά, αλατοπιπερωμένα, σε λίγο νερό, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε κανονικά.