Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου
Αποθήκευση για αργότεραΣυνοδεύουμε με μια πατατοσαλάτα με ντομάτα και ξερό κρεμμύδι.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες, καθαρισμένες
- 60 ml ελαιόλαδο
- 50 ml λευκό ξηρό κρασί
- 50 ml λευκό γλυκό κρασό
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 - 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Απλώνουμε τις σαρδέλες σε μία στρώση, σκορπίζουμε την κάππαρη, αλατοπιπερώνουμε και μετά από 1 λεπτό προσθέτουμε το ξηρό και το γλυκό κρασί. Αχνίζουμε τις σαρδέλες για περίπου 6 - 7 λεπτά ή μέχρι να γίνουν. Στο τέλος προσθέτουμε το θυμάρι. Σερβίρουμε με πατατοσαλάτα εμπλουτισμένη με ντομάτα και ξερό κρεμμύδι.
Στο ποτήρι: Όποιο λευκό κρασί μας αρέσει, αρκεί να μην είναι πολύ αρωματικό και να έχει υψηλή οξύτητα. Ενα Ασύρτικο ή μια καλοφτιαγμένη Ρετσίνα!