Σας δίνουμε τη βασική συνταγή, την οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε με τα υλικά της αρεσκείας σας.
Υλικά
- 300 γρ. φακές, χοντρές ή ψιλές
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, καλά κοπανισμένη)
- 80 γρ. ελιές της αρεσκείας μας, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, φρέσκια ή από βαζάκι (στραγγισμένη)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις φακές σε νερό που κοχλάζει χωρίς αλάτι, με το δαφνόφυλλο, για περίπου 25 – 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν. Σουρώνουμε τις φακές και πετάμε το φύλλο δάφνης. Τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές και προσθέτουμε το λάδι, το ξίδι, την πιπεριά, τη ρίγανη, τις ελιές και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Στη σαλάτα αυτή μπορούμε να προσθέσουμε:
- Φρέσκα κρεμμυδάκια ή ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένα, ωμά ή σοταρισμένα σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.
- Ντομάτες σε κυβάκια ή σε κομμάτια, όπως στη χωριάτικη, ή ντοματίνια κομμένα στη μέση.
- Κυβάκια ωμού ή σοταρισμένου κολοκυθιού ή ζεματισμένα αμπελοφάσουλα, κομμένα σε κομμάτια.
- Φέτα, σε κυβάκια, ή ανθότυρο ή άλλα λευκά τυριά της αρεσκείας μας.
- Κομματάκια τόνου κονσέρβας ή καπνιστής πέστροφας ή σολομού (αν δεν έχουμε βάλει τυρί).