Συνταγή: Ανδρέας Λαγός
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠαντρεύουμε τη γλύκα των σύκων με τραγανό μπέικον και τυρί για σαγανάκι σε μια χορταστική και λαχταριστή σαλάτα.
Υλικά
- 1 μεγάλο μαρούλι, καθαρισμένο, πλυμένο, στεγωμένο και χοντροκομμένο
- 1 σαλάτα, καθαρισμένη, πλυμένη, στεγωμένη και χοντροκομμένη (ή ένα ματσάκι ρόκα)
- 12 λεπτές φέτες μπείκον
- 360 γρ. χαλούμι (ή ταλαγάνι ή μαστέλο Χίου ή άλλο μαστιχωτό τυρί για σαγανάκι), κομμένο σε 8 κομμάτια
- 60 ml ελαιόλαδο για τη σαλάτα + 1 κουτ. σούπας για το «ψήσιμο» του τυριού
- 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 6 σύκα της αρεσκείας μας, καλά πλυμένα και κομμένα στη μέση
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι (με μέτρο)
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις φέτες του μπέικον στο τηγάνι χωρίς λάδι και τις ψήνουμε στο λίπος που θα βγάλουν μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Βάζουμε στο τηγάνι 1 κουτ. σούπας λάδι και ψήνουμε τα κομμάτια του τυριού για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς από όλες τις πλευρές.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά με το λάδι, το βαλσαμικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι (γιατί το τυρί και το μπέικον είναι αλμυρά). Στρώνουμε τα σαλατικά σε μια πιατέλα, «γαρνίρουμε» με το μπέικον, το τυρί, και τα σύκα και σερβίρουμε με ψωμί φρυγανισμένο.
Συμβουλή: Σε μια εορταστική περίσταση στολίζουμε τη σαλάτα με σπόρους ροδιού.