Συνταγή: Tina Webb
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια νόστιμη, χορταστική σαλάτα, έτοιμη σε 15 λεπτά -αν μπορέσετε να τη φτιάξετε με κινόα, ακόμα καλύτερα!
Υλικά
- 1½ φλιτζ. τσαγιού κουσκούς (ψιλοσπασμένο πλιγούρι) ή κινόα (πρόκειται για το σπόρο ενός θάμνου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υπέροχη γεύση - σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και επιλεγμένα μπακάλικα)
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή 1/2 κουτ. σούπας μέλι αραιωμένο σε 1 κουτ. σούπας νερό)
- ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 20 ρώγες από σταφύλι (χωρίς κουκούτσια)
Διαδικασία
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το κουσκούς ή το κινόα, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με το πετιμέζι ή το μέλι, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και, αν θέλουμε, το μπούκοβο μέχρι να προκύψει ένα λείο ντρέσινγκ. Βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα το κουσκούς ή το κινόα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, και το σταφύλι, ανακατεύουμε, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.