Αν θέλουμε, αντί να φτιάξουμε πέστο, ο σεφ προτείνει ένα εναλλακτικό σερβίρισμα: να προσθέσουμε τα υλικά του στη σαλάτα χωρίς να τα πολτοποιήσουμε.
Υλικά
- 450 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος)
- 10 ντοματίνια, χοντροκομμένα
- 1/2 κρεμμύδι, σε μικρά καρέ
- 45 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- χυμός και ξύσμα από 1 λάιμ ή λεμόνι
- 1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο, σε μικρά κομμάτια
Για το πέστο φέτας
- 200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 80 ml ελαιόλαδο
- 50 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα στους 180°C για 4-5 λεπτά + λίγα ακόμα για το σερβίρισμα)
- 1/2 σκελίδα σκόρδου (ή όσο θέλουμε)
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή βασιλικό ή άλλο μυρωδικό (με διαφορετικό κάθε φορά αρωματικό αποτέλεσμα), ψιλοκομμένα
Διαδικασία
Βράζουμε τον αρακά για 5 λεπτά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τον στραγγίζουμε καλά. Τον αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τον αρακά, ανακατεύουμε, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και ρίχνουμε το αβοκάντο, ανακατεύοντας με προσοχή.
Πέστο: Χτυπάμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μια πάστα. Σερβίρουμε τη σαλάτα με κουταλιές από το πέστο και τα ολόκληρα αμύγδαλα.